Prezentarea comunei
Asezare
Matematic teritoriul comunei Laslea este situat la intersecţia paralelei, 46º 13’13.95’’latitudine N cu meridianul 24º 38’ 57.56’’longitudine E.
Asezarea matematica a comunei denota situarea aproximativ in centrul tarii si in acelasi timp al Depresiunii Transilvaniei mai exact in nordul Podisului Hartibaciului.
In cadrul jud. Sibiu se afla in extemitatea de nord-est a acestuia pe malul stang al raului Tamava Mare, la o distanta de 83 km nord-est fata de Sibiu la 29 km est fata de orasul Medias, la 11 km est fata de orasul Dumbraveni si la 13 km vest fata de orasul Sighisoara.
Limitele comunei sunt reprezentate in est de comuna Danes, aflata in judetul Mures, in sud de comuna Iacobeni si de orasul Agnita, in vest de comuna Biertan, iar limita nordica, nord vestica este reprezentata de comuna Hoghilag.
Suprafata comunei este de 114 km2 (114.000 ha) ceea ce reprezinta 2,1% din suprafata judetului Sibiu, incadrandu-se printre comunele mijlocii.
Istoricul comunei.
Prima atestare documentara a localitatii Laslea dateaza din anul 1309 – este atestata de un document din l6 septembrie, elaborat la Weissenburg,(Alba).
Prima atestare documentara a localitatii Malancrav dateaza din anul 1305 cand intr-un contract de partaj intre mai multi membrii ai familei Apafi in care mai sunt amintite, Nou Sasesc, Stejereni, Cris, Floresti, localitati situate pe domeniul grofului Apafi.
Localitatea Roandola este atestata mult mai taziu decat celelalte sate mat exact in anul 1322 sub numele de POSSESSIO RUNDAL.
In anul 1322 in fata conducerii teritoriale se judeca diferiti nobili pentru domeniile Malancrav, Laslea, Floresti si Nou Sasesc.
In 1340 Adunarea provinciala a celor 7 scaune din Sibiu recunoaste dreptul de Proprietate familiei Apafi asupra satelor mai sus amintite.
Pana in anul 1848 au loc o serie de evenimente care isi vor lasa amprenta asupra localitatiilor si locuitorilor acestora, in acest an are loc rascoala taranilor care distrug cladirile nobililor.
Din secolul al XIII-lea pana in anul 1876 o mare parte a regiunii din care s-a alcatuit judelul Tarnava Mare a facut parte din teritoriul Regal ,,Fundus Regius,, administrat aparte in baza privilegiilor obtinute de colonistii sasi de la diferiti regi maghiari. Acest teritoriu fiind destul de mic a fost impatit in scaune, localitatiile Laslea, Malancrav, Floresti, Roandola, Nou Sasesc facand parte din scaunul Sighisoara.
In decursul anilor s-au incercat unele reforme administrative, astfel in impartirea din 1968 a fost creat judetul Sibiu in actuala sa forma iar localitatile Laslea, Malancrav, Floresti, Roandola, Nou Sasesc fiind arondate comunei Laslea.
Date demografice
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Laslea se ridică la 3.327 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.203 locuitori.
Majoritatea locuitorilor sunt români (58,67%). Principalele minorități sunt cele de romi (29,55%), germani (7,36%) și maghiari (1,02%). Pentru 3,28% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.
Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (77,04%), dar există și minorități de penticostali (5,86%),luterani de confesiune augustană (5,41%), adventiști de ziua a șaptea(4,48%) și evanghelici-luterani (1,11%). Pentru 3,37% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.